Gå till kassan!

Byta packningar på min TOP 80 paramotor

Min kära Airfer Top 80 paramotor har länge varit en trogen tjänare som alltid startat snällt och aldrig tjuvdött (om man inte räknar de gånger jag av misstag tryckt på dödaren...).

I höstas började den plötsligt bli svårstarad och slutade fungera på tomgång. Det visade sig att topplockspackningen var paj.

Här är lite bilder från när jag bytte packningen.

Top-80 cylinder bortmonterad

Cylindern bortmonterad. En av låsmuttrarna hade fastnat så hårt att hela skruven gängades ur motorblocket. Man undrar om det är normalt att kolven är så sotig?

 

Top-80 cylinder rengjord

Cylindern efter en stund i ultraljudstvätten. Ren och fin men man kan fortfarande se sotet där topplockspackningen gett sig.

 

Top-80 topplock

Topplocket efter ultraljudstvätt.

 

Cylinderfotspackning monterad på TOP-80

Vid demontering av cylindern gick cyllinderfotspackningen i småbitar. Här är en bild med den nya cyllinderfotspackningen på plats. Att få dit den nya var enkelt, bara att lägga dit den. Det trixiga var att få bort resterna efter den gamla packningen utan att några delar ramlade ner i vevhuset...

 

Topplockspackning 50 mm

Det fanns två packningar att välja mellan och ingen stans kunde jag hitta vilken man skulle använda, så jag köpte helt sonika bägge (vem vill sitta på marken bara för att man sparat småpengar...). Detta är topplockspackningen som kallades 50x1.78 mm. Den skulle förmodligen gått att tvinga på plats men det kändes inte helt rätt.

 

Topplock med 52 mm packning

Toplockspackningen med 52 mm innerdiameter passade perfekt!

 

Tjockleken på packningen är bra

Tjockleken på den nya packningen verkar vara helt OK tycker en amatör som jag!

 

Cylinder monterad

Cylindern monterad. Jag passade på att lyxa till med nya titan-muttrar...

 

Kopparpackning mellan cylinder och avgassystem

När jag köpte motorn fanns ingen packning mellan cylinder och avgassystem. Vilket kanske förklarar varför motorn alltid blev oljig. Nu sitter där en ny kopparpackning.

 

Låga M6 muttrar håller fast packningen

Kopparpackningen hålls på plats av två lågprofil-M6 muttrar.