Gå till kassan!

Information om kakor (cookies)

Vad är en kaka?

En kaka (cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att spara på din dator.

Kakor används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Det går att använda informationen i kakan för att följa hur användare surfar.

Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med kakor få tillgång till information om att webbplatsen innehåller kakor och ändamålet med användningen av kakor.

Genom att nyttja webbplasten Highcap.se godkänner du att Highcap.se sparar kakor på din enhet.

Följande text kommer från pts.se

Vad används kakor till?

Kakor används ofta för inloggning på webbplatser. När någon loggar in på en webbplats placeras en kaka på dennes dator. Vid varje sidbläddring skickar användarens dator kakan till den webbplats denne besöker och med hjälp av kakan kan webbplatsen konstatera att användaren är inloggad och användaren slipper använda användarnamn och lösenord för varje ny sida.

På webbplatser som säljer varor används kakor för att göra det smidigt att handla. Med hjälp av kakor kan webbplatsen hålla reda på vilka varor användaren har "lagt i sin varukorg".

Med hjälp av kakor kan webbplatser registrera vilka personer som besökt vilka sidor. Den informationen kan sedan användas för att välja rätt annons eller på annat sätt skräddarsy de sidor personen får se genom annonsering och skräddarsytt innehåll. Många kakor som används för annonsering och skräddarsytt innehåll är tredjepartskakor.

Kakor kan användas när en användare själv vill skräddarsy webbplatser efter sina användarpreferenser. Det kan t.ex. gälla önskemål om formgivning på en webbplats som man ofta besöker, om anpassad kontrast eller teckenstorlek eller om anpassad sortering eller urval.

De flesta webbplatser följer upp trafiken genom webbstatistik för att kunna förbättra webbplatsen, motivera kostnader och för att lära sig mer om sina målgrupper. Många kakor som används för webbstatistik är tredjepartskakor.

Kakor kan också användas för att hålla reda på vem som röstar i en omröstning för att undvika att en användare röstar flera gånger.

Vad är tredjepartskakor?

Kakor som exempelvis används för att samla information för annonsering och skräddarsytt innehåll samt för webbstatistik kan vara s.k. tredjepartskakor. Dessa kakor kommer från någon annan än den som är ansvarig för webbplatsen, t.ex. en annonsfirma, via en s.k. banner. En annonsfirma kan placera ut annonser eller statistiktjänster som kartlägger surfvanor hos användarna på många olika webbplatser. Besökarens surfvanor kan därför potentiellt kartläggas på alla webbplatser som använder sig av samma annons eller statistiktjänst.

Tredjepartskakor gör det möjligt att skapa mer heltäckande kartläggningar av användarens surfvanor och därför anses de mer känsliga ur ett integritetsperspektiv. Det finns i de flesta webbläsare möjlighet att ställa in så att tredjepartskakor inte accepteras.

Kakpolicy för Highcap.se

Genom att nyttja webbplasten Highcap.se godkänner du att Highcap.se sparar kakor på din enhet.

Mer information om kakor på pts.se.