Gå till kassan!

Om elektromagneter

Vanliga frågor om elektromagneter

Nedan är en lista med frågor och svar om elektromagneter.

Hur väljer jag rätt elektromagnet?

Först måste du veta hur mycket last magneten ska hålla. Ett tips här är att försöka bygga din uppfinning så att kraften blir så liten som möjligt.
Sen måste du fundera på värmeutvecklingen. Om det i datan om en magnet står "5 Watt" så betyder det att det kommer bildas 5 Watt värme i magneten så länge strömmen är på. Med tiden blir magneten då varm och om inte värmen kan ledas bort på något bra sätt kan den bli så varm att den kan få lättantändliga material att fatta eld. Ett sätt att lösa detta är att använda en "för stor" magnet och köra den på en lägre spänning än vad den är specad för. Då fördelas värmen på större massa och ytan som leder bort värmen är större. Nackdelen är såklart att magneten blir större och troligen dyrare.
En viktig detalj som är lätt att glömma är att magneter behöver järn att fästa vid. Ju större magnet du har, desto mer järn behövs. 

Magneten blir varm om strömmen är på länge, är det normalt?

Det är normalt att en magnet blir varm p.g.a. interna förluster. Om den är på länge och har dålig kylning kan den bli mycket het. Något som är viktigt att ta hänsyn till om det finns brännbara material i närheten.

Magneten kan inte lyfta så mycket som det står att den ska kunna lyfta, varför?

Om en magnet är specificerad till att kunna hålla 10kg så förutsätter det att man har ett stort metallstycke som inte blir "mättat", och som ligger plant och direkt emot magneten, samt att metallen är av rent järn.
Vi på Highcap använder oss av ett stort skruvstäd när vi testar våra magneter.

Hur vet jag om mitt metallstycke blir mättat?

Om du t.ex. försöker lyfta en järnplåt så kan man testa om en liten spik fastnar på andra sidan plåten. Om den gör det så betyder det att delar av magnetfälltet har gått igenom plåten i stället för att hålla fast plåten. Lösningen i sådant fall är kanske att ta en tjockare plåt där elektromagneten ska fästa.

Vad menas med att metallen måste ligga plant mot elektromagneten?

Om du försöker hålla i en spik med elekromagneten så kommer bara en liten del av magneten vara täckt, därför kommer den inte att kunna bära lika mycket som om du försöker lyfta en slät järnplåt.

Varför kan jag inte "dra till mig" ett litet föremål som ligger en bit bort?

De flesta av våra elektromagneter är gjorda för att hålla fast föremål. Därför är dom inte alls bra på avstånd. Det kan räcka med att man har ett vanligt papper mellan magneten och föremålet så har man tappat halva kraften.

Vilken strömadapter ska jag ha?

I produktdatan står en ström och en spänning. Den strömkälla du har måste kunna ge minst så mycket ström som står i produkt-datan men det gör inget om den kan ge mer ström. Elektromagneten "tar bara så mycket ström som den behöver". Det som är viktigt är att spänningen inte är högre än vad magneten är gjord för.

OBS! Se upp med batteriladdare för blybatterier. Dom är ofta märkta med 12V men då menar man inte den spänning de ger utan att de är gjorda för 12V-batterier. En 12V bilbatteriladdare kan ofta ge upp mot 15V vilket kommer göra att magneten blir extra varm utan att den nödvändigtvis blir starkare.

Min strömadapter gick sönder, varför?

En anledning kan vara att elektromagneter ger en kort men ibland kraftig stömstöt när man bryter strömmen. Den kan vara tillräckligt kraftig för att slå ut känslig elektronik. Samma sak om du kopplar in en LED-lampa eller något annat känsligt parallelt med magneten. En vanlig diod eller kondensator kan lätt kopplas in för att lösa problemet.

Vad är skillnaden mellan en elektromagnet och en sollenoid?

En elektromagnet har en järnkärna och används för att stänga på och av ett magnetfält. En sollenoid har vanligtvis ingen kärna, eller en kärna som sitter löst och där syftet är att skapa en mekanisk rörelse med hjälp av ett magnetfält. Disk och tvättmaskiner stänger ofta av och på vattnet med hjälp av solenoider.

 

Mer information om elektromagneter på wikipedia. Eller på engelska.