Gå till kassan!

Kanthaltråd

Kanthaltråd, elementtråd, eller värmetråd som den också kallas, är en metalltråd tillverkad av krom, aluminium, kobolt och järn. På highcap säljer vi 0,1mm, 0,2mm och 0,3mm kanthaltråd.

Det som kännetecknar kanthaltråd är dess värme-egenskaper och just därför passar den bra till att bland annat skära i porösa cellplastmaterial. Andra användningsområden är som uppvärmningselement i handskar, skor (sulor), i små ugnar, elektronikskåp och i apparater såsom brödrostar.

Det största användningsområdet för kanthaltråd är nog att skära i frigolit, depron, epp och olika typer av skumgummimaterial.

Olika trådar har olika elektriskt motstånd. Detta motstånd mäts i Ohm och tillsammans med längden på tråden avgörs hur mycket ström man måste mata med för att tråden ska bli tillräckligt varm.

Vi mätte upp ca 5V och 0.9A på 11cm tråd i detta exempel (tråden var 0,2mm i diameter).

För att skära rakt

Använd en metall-linjal som du klämmer fast med en klämma eller håller fast med handen. Skär sedan längs med kanten.

Skära i depron med kanthaltråd

Om du skär i ett tjockare material eller om du vill skära en sned kant så kan man använda sig av en linjal på varje sida, alternativt två mallar tillverkade i exempelvis playwood.

Skära i skumplast med kanthaltråd

Om det inte är stora krav på precision så kan man fixera själva tråden och fritt föra materialet man skär i.

Skära i depron med kanthaltråd

Bygg din egen skärare eller "foam cutter"

Jag byggde min depronskärare av lite trälister jag hittade i min bra-att-ha-låda. Det enda man behöver tänka på är att tråden helst ska spännas med fjäder eller gummisnodd och att strömmen ska kunna regleras. För att fästa kabeln i tråden så bockade jag kopparspik som jag lindade tråden runt och lödde fast kabeln i spiken.

Figursåg men kanthaltråd

Har du några frågor om kanthaltråd så maila oss på info@highcap.se

För mer information

Vår egen "foamcutter"