Gå till kassan!

Test av ficklampor

Uppdaterad! Vi får många frågor om styrkan på våra ficklampor. Det är svårt att få en uppfattning om ljus-styrkan i en ficklampa bara genom att ange lux eller andra siffror. Därför begav vi oss ut i skogen en mörk höst-dag och tog lite bilder.

Testet utfördes i kolmörker. Samtliga bilder är tagna med en Canon 60D med manuella inställningarna: slutartid 4s och bländare 4, ISO2500. De ficklampor med flera ljusstyrkor är tagna med minsta ljusinställningen och maxinställningen.

Ficklampor i testet på highcap.se

Lysdiod-lampa med nyckelring

En lampa du alltid kan ha med dig. Vi har alltid en hängande på nyckelknippan.

  • Batteri: 2st CR2016 (ingår)

Hugsby P2 Ficklampa

En liten trevlig lampa med välfokuserat ljus och som ryms i handen.

  • Batteri: 1 st 14500, LR06 eller CR123
  • Ljuskälla: LED
  • Vikt: 70 g (utan batteri)

CREE XM-L T6 Kompakt ficklampa

Bra allround-lampa med stark lysdiod och vattentät.

  • Batteri: 1st 18650 Li-Ion (ingår ej)
  • Ljuskälla: LED CREE XM-L T6
  • Vikt: 100 g

Pannlampa med Cree T6 LED

Proffsig pannlampa med mycket ljus. Klart vår bästa pannlampa och en bra lampa för både friluftsliv och när man mekar med bilen.

  • Batteri: 4 st LR06 (ingår ej)
  • Effekt: 15 Watt
  • Ljuskälla: Cree T6

Köpguide

Att tänka på

Det finns en del att tänka på när man köper en ficklampa. Det är inte bara styrkan på ljuset, utan även andra faktorer som kan spela roll.
Ljusstyrkan är självklart väldigt viktig, men det är inte alltid man behöver dagsljus mitt i natten. Då kan det exempelvis vara bra med flera olika effektlägen. En annan sak att tänka på är batteritiden och vilken typ av batterier som passar i lampan.

Glödlampa eller LED

LED, eller light emitting diode (lysdiod), har de senaste åren blivit mer och mer ljusstarka samtidigt som strömförbrukningen minskat. Batteritiden är ca. 10 gånger längre för en LED-lampa jämfört med en glödlampa. Strängt taget är den enda fördelen med glödlampor att de ger ett ljus som många tycker är “varmare” och “mysigare”. En lyx som sällan är värd den mångdubbling av vikten som de extra batterierna medför.
Kort sagt, välj en LED-lampa!

Alkaliska eller laddbara batterier?

Alkaliska batterier har fördelen att de räcker något längre än NiMH-ackar. Det är även lätt att hitta ersättningsbatterier i vanliga butiker. Nackdelen är så klart att de inte går att återanvända och därför är dåliga både för miljön och för ekonomin. Laddningsbara batterier har fördelen att de går att använda flera gånger vilket gör det billigt att använda sin lampa. Många tycker även att det är skönt att när man tar ett batteri ur laddaren så vet man att det är fulladdat så man behöver inte ta med sig reservbatterier. Med engångbatterier så måste man välja mellan att bära med sig reservbatterier, eller helt enkelt kasta bort ett halvfullt batteri.


Highcap.se har satsat på lampor som använder sig av batterier med modern Li-Ion teknologi. Li-Ion-batterier kan laddas upp till 1000 gånger, innehåller mycket energi och kan laddas relativt snabbt. De har dessutom högre polspänning vilket gör att drivelektroniken för vita lysdioder kan jobba maximalt effektivt. De flesta lampor kan även drivas av vanliga alkaliska R03/AAA eller R6/AA. Man bör då tänka på att batteritiden blir avsevärt kortare och ljusstyrkan kan bli sämre.